Spørgsmål & svar vedr. massiv egetræsgulv.

 

Hvordan har et massivgulv det med gulvvarme?
Et massivt gulv har i forvejen nogle egenskaber, som ikke kan erstattes af andre typer trægulve. Vi taler om komforten. Alle der har haft et massivt trægulv i deres hjem, kan bekræfte at der er mindre støj, med en oplevelse af ”blødhed” i overfladen. Disse oplevelser forstærkes med gulvvarmen.
Dog er det sådan, at der ALTID skal en styring på fremløbstemperaturen. Aldrig højere end 27oC overfladetemperatur på undergulvet. Kontakt din VVS mand. Det er en forholdsvis enkel løsning.

 

Hvad er forskellen på laminat, lamel og massiv gulv?
Laminat er et kunstigt gulv. Nærmest et foto af træ som er limet på en plade.
Lamel er typisk opdelt i 2 eller 3 lag. Det øverste slidlag er ægte træ, hvorimod de underliggende lag er pladetræ
Massiv træ siger næsten sig selv. Det er den ægte vare hele vejen igennem.
Der er også en væsentlig forskel på såvel pris, kvalitet og levetid. Det er der bestemt også på komforten, den visuelle oplevelse og den samlede oplevelse. Men alle typer har deres berettigelse på hver deres opgave.

 

Skal et massivt egetrægulv fuldlimes på beton?
Ja og nej. Der er flere faktorer der gør sig gældende.
Et massivt egetrægulv kan lægges flydende, hvis bredden på plankerne ikke overstiger 150 mm.
Dog er det sådan, at hvis man tænker på komfort, som i dette tilfælde er lyden, så opnår man en bedre og mere kompakt lyd ved fuldlimning, da træplankerne bliver en helhed med undergulvet.
Ved fuldlimning vil Du desuden opnå en mindre bevægelighed i gulvfladen, hvorved man minimerer risikoen for svindrevner.

 

Hvorfor sælger I kun egetræs gulve?
Det gør vi af flere grunde.
Primært fordi vi elsker de visuelle oplevelser på egetræ. Dejlige rene farver med en fantastisk glød, som er et perfekt match til den skandinaviske boligstil.
Dernæst kommer komforten. Via vores moderfirma Inpro A/S, som arbejder med import og salg af natursten, kender vi vigtigheden af komfort. Reduceret støj, blødhed og varme.
Og så er der selvfølgelig styrken i egetræ. Næsten uopslidelig, og jo mere det bliver brugt, jo større patina.
Den sidste grund er leverandøren af vore egetræsgulve.

En leverandør som er svensk ejet, med de rette værdier og en maskinpark som gør det muligt at levere en virkelig høj kvalitet. Hver gang!

 

Vi skal have nyt trægulv. Vi har 2 store hunde, så det skal være praktisk. Vi synes vældig godt om jeres gulve, men fornuften siger mig, at vi måske skal vælge et laminat gulv, da det både er billigere men også nemt at holde rent. Kan I komme med nogle gode argumenter for og imod.
Hvis det er økonomi vi taler om, så vælg laminat gulv. Med hensyn til det visuelle, så kan laminat gulv måske også være en ok løsning. Vedrørende slidstyrke, kan laminat gulv også være en fornuftig løsning på en forholdsvis kort bane.
Men det er bare sådan, at det kan være dyrt at købe billigt. Især når vi taler om større byggesager, som dels er besværlige, men også dyre at ændre igen.
Om den ene eller anden type gulv er smuk eller mindre smuk, er jo en smagssag. Så den kan ikke diskuteres.
Derimod er det nemt at diskutere komfort. Det er nemt at teste, og der ligger stor historik på diverse sagsforløb.
Prøv at gøre jer tanken, at jeres 2 store hunde, stille og roligt går hen over et laminatgulv. For hvert eneste skridt vil der være "støj". Og eftersom hver hund har 4 poter og der er 2 af slagsen, så vil det blive et mindre "mareridt".

Et laminatgulv har en meget hård overflade. Det er derfor at den er nem at holde ren, og ikke skal vedligeholdes. Det er også derfor at laminaten genererer meget støj. Den har simpelthen ikke den massive træmasse at videreføre støjen til.
Et egetræsgulv er én af de hårdere typer træ. Det betyder, at overfladen er sværere at ridse. Hvis der er forekommet mindre ridser, vil disse oftest rejse sig igen ved gulvvask.
Ad åre vil et egetræsgulv opnå patina. De fleste synes netop, at den opnåede patina er helt fantastisk. Hvis ikke, så har man jo altid den mulighed at nedslibe gulvet 1-2 mm, hvorved man så igen opnår et helt nyt gulv.
Så konklusionen ér, at der er fordele og ulemper ved begge typer gulvbelægning. Dog er det sådan som med en god middag. Prisen var høj, men glemt et par dage efter. Kvaliteten huskes længe. Og med et massivt egetræsgulv er sagen endnu mere markant, for her opleves kvaliteten hver eneste dag.

 

Hvor mange gange kan vi slibe vores gulv?
Det kommer an på tykkelsen af det valgte egetræsgulv. F.eks kan en 21 mm massiv planke typisk slibes 7-8 gange før man kommer ned til feren. Men som sådan er det et teoretisk svar. Det vil aldrig blive nødvendigt at nedslibe et egetræsgulv så mange gange. De fleste ejere af et massivt egetræsgulv vil aldrig slibe, medmindre at der er opstået skade på gulvet. Et egetræsgulv bliver som udgangspunkt aldrig slidt, men opnår blot en patina, som de fleste mennesker ynder både at se på men også opholde sig på.

 

Hvad er faldende længder?
Faldende længder er ”forskellige længder”:
Bredden er den samme, men længderne varierer.
Det betyder at man monterer gulvet, på samme måde som når der monteres rustik lofter. Uden nogen form for mønster.
Faldende længder er oftest billigere end faste længder. Fordi man på denne måde bruger alt råmateriale og får mindre svind.
Ud over en billigere pris, får man også en oplevelse for øjet. Skandinaviske kunder er generelt meget glade for brede og lange planker. Det ændrer dog ikke på, at faldende længder giver store visuelle oplevelser, da de let fasede kanter, på både længde og stødsamlinger er let fasede. Dette giver en øget plankeeffekt.
Mange af vore kunder, har efterfølgende fortalt os, at de er meget glade for deres valg af faldende længder.

 

Hvad er leveringstiden på jeres massive egetræsgulve?
Trægulvet.com har tusindvis af m2 massive egetræsgulve på lager. Det betyder dag til dag levering på det faste sortiment. Er der tale om special størrelser eller specielle overfladebehandlinger, vil leveringstiden ofte være 2-3 uger.

 

Hvad er forskellen på et plankegulv og et parketgulv?
Plankegulv er én massiv planke. Lamelparket er typisk sammensat af mindre stykker træ, som er limet sammen til ét stykke træ, og sælges primært som lamelgulv.
Et massivt plankegulv er mere roligt at se på end et parketgulv, og virker for de fleste mere eksklusive.

 

Vi har et ønske om et egetræsgulv som er roligt og med få knaster. Hvad skal jeg vælge?
Hos Trægulvet.com arbejder vi med 4 sorteringer - Selekt, natur, markant og rustik.
I jeres tilfælde skal i vælge Select, som stort set er helt uden knaster. Hvis I kan acceptere et minimum af knaster, kan vi levere en sortering som hedder Natur.
Prøv at kigge på nedenstående billeder, som viser et generelt billede af de 4 forskellige sorteringer vi arbejder med i vores standard sortiment.
 

 
Select   Natur
 
Markant   Rustik

 

 

Selekt

Natur

Markant

             Rustik

Knaster på overfl.

Få op til ca. 5 mm

Få op til  ca.30 mm

Op til ca. 50 mm

Mange. Størrelser udefineret

Knaster på kanter

Nej

Nej

Kun faste

Kun faste

Mørkere kanter

Nej

Nej

Op til 5%

Udefineret

Knaster spartlet

Nej

Nej

Ja

Ja

Beskrivelse af de 4 sorteringer:


Spørgsmål og svar vedr. olie og plejeprodukter fra Trip Trap.


Nedenstående er hentet fra www.triptrapwoodcare.dk/faq

 

Jeg har brugt Nåletræslud på hårdttræ f.eks. eg eller douglas, hvordan renser jeg det af igen?
Man kan rense af med 5% oxalsyre.

 

Hvad er NMP?
NMP er en forkortelse for N-methylpyrrolidon, som er et organisk opløsningsmiddel. EU har anbefalet, at NMP ændres til klasse T, kategori 2, fordi det kan skade et ufødt barn. NMP absorberes gennem huden, når lakken er våd.
Trip Trap Woodcare har derfor besluttet at lave bl.a. Trip Trap Gulvlak efter EU's NMP krav.


Hvorfor skal man bruge Trip Trap Trærens, inden man behandler et gulv. Kan man ikke bruge et almindeligt grundrengøringsmiddel?
Nej. Trip Trap Trærens har flere formål. Dels sørger den for, at gulvet er rent og fedtfri. Desuden sørger den for at åbne træet, så det kan tage godt imod, samt giver gulvet den rigtige overfladespænding, så lak eller lakpleje flyder pænt ud. Den er desuden rigtig god at have stående i køkkenskabet til pletrensning på trægulve.
Hvis man har problemer med vandpletter på et olieret egetræsgulv, er det ligeledes godt at vaske grundigt af i Trærens. Det neutraliserer nemlig den garvesyre, som er øverst i træet. Når man så efterfølgende genolierer, vil man opleve, at gulvet nu er meget mere vandresistent. (Bemærk, at dette primært gælder eg).

 

Indholdet i dunken med oliesæbe natur er lige så hvidt som i oliesæbe hvid. Er der kommet det forkerte i dunken?
Nej. Oliesæben består delvis af en olieemulsion, som i sig selv er mælket. Det er ikke noget, man kan se, når det bliver brugt. Det er rigtigt, at man næsten ikke kan se forskel på hvid og natur, så længe det står i dunken.

 

Kan man bruge oliesæbe til sæbebehandlede gulve?
Ja. Ved nogle træsorter som f.eks. eg, hvor man gerne vil have det så lyst som muligt, anbefales dog at fortsætte med natursæbe hvid, da olien i oliesæben vil kunne befugte træet, og dermed vil det virke mørkere end med natursæbe.

 

Kan man lakere, når man har ludbehandlet?
Det kan man godt. Men man skal sørge for at vaske GRUNDIGT med trærens, og skylle med rent vand, så man er sikker på, at overfladen ikke længere er basisk, og dermed kan ødelægge lakken. Herefter skal gulvet være helt tørt.
Prøv altid på et mindre synligt sted først.

 

Jeg har givet et fyrretræsgulv nåletræslud. I stedet for at lysne det, er det blevet helt grønt – som trykimprægneret træ.
Det har sandsynligvis ikke været friskslebet træ. Allerede efter 3 uger begynder træet at danne lignin, som er det der bliver gult. Lud gør ikke gulnet træ lyst, men modner kun træet, så det ikke så hurtigt bliver gult igen. Hvis man giver lud på allerede gulnet træværk, vil det reagere med ligninet og give denne grimme grønne farve.

 

Jeg har givet et fyrretræsgulv nåletræslud. Der er kommet misfarvninger. Hvad gør jeg?
Du venter... Lud er ikke en lak, men en kemisk behandling af træet. Under processen som tager ca. 6-8 uger kan der forekomme misfarvninger som kan være både gule, orange og endda grønlige. Men det forsvinder af sig selv, og samtidig fremmer man processen, hvis man vasker gulvene jævnligt med Trip Trap WoodCare's Hvide Natursæber.

 

Skal jeg vælge natursæbe eller oliesæbe til mit olierede gulv?
Begge er velegnede til olierede gulve. De er lige nemme at anvende, og de giver begge gulvet en beskyttelse samtidig med, at man vasker gulvet. Oliesæben giver gulvet en lille smule olie, så der går lidt længere tid, inden man skal behandle med plejeolie igen. Begge findes i en natur og en hvid udgave. Nogle synes, at oliesæben virker ”sjasktynd” i forhold til natursæben, men olien vil trænge ned og beskytte gulvet.
Hvis man har et egetræsgulv, hvor man ønsker det hvide bevaret, anbefaler vi natursæben. Den giver det lyseste resultat, da olien vil give naturlig glød til eg. 
Hvis du lige har olieret dit gulv, eller hvis du vasker gulv flere gange om ugen, bruges natursæbe. Hvis gulvet er godt mættet af olie, vil olieemulsionen ikke kunne trænge ned i træet, og derfor lægge sig på overfladen. Dette ses som en fedtet hinde, så man tydeligt kan se fodspor. (Fjernes nemt ved at vaske en enkelt gang med rent vand eller tynd natursæbeopløsning)
Brug Trip Trap Natursæbe natur eller hvid i den daglige rengøring, og så Oliesæben f.eks. en gang i måneden. Du kan frit skifte mellem natur og hvid alt efter, hvor hvidt gulvet skal være.

 

Hvad skal jeg vælge?
Det er meget individuelt.
Sæbebehandlingen er langt den nemmeste at udføre. Man skal vaske gulvet med en kraftig sæbeopløsning nogle gange, men det er ikke sværere end at vaske gulv. Til gengæld er det også den svageste af de tre løsninger m.h.t. smudsafvisning og pletrensning. Hvis man har en børneflok og måske en hund, der løber ud og ind, er det nok ikke den bedste løsning i køkken-alrummet.
Oliebehandling kræver lidt mere arbejde. Er det over 15 m2, anbefales det, at man lejer maskine til at udføre slibning, indarbejdning og polering. Den er til gengæld stærkere med hensyn til slid og smudsafvisning.
Både sæbebehandlede og oliebehandlede gulve kan man reparere uden, at man skal over hele gulvet. Hvis man f.eks. har et gangareal, hvor der bliver gået meget, kan man godt nøjes med at give det areal en ekstra omgang plejeolie. Pletter og ridser kan også repareres, uden man skal slibe hele gulvet af.
Hvis man vil kunne tabe et rødbedeglas og lade det ligge natten over, og være sikker på, at man kan tørre det hele op, er man nødt til at vælge lak. Lak kræver et helt rent gulv, og man er nødt til at give hele gulvet. Det er næsten umuligt at udbedre ridser eller skader, uden at man skal lakere hele gulvet.

 

Jeg har givet mit gulv lakpleje, men det ligger i striber, og ser ikke pænt ud. Hvad er der gået galt, og hvad gør jeg?
Der er sandsynligvis kommet for meget på. Lakplejen skal kun påføres i et helt tyndt lag, som en slags polish. 1 liter rækker til 60 m2.
Hvis resultatet ikke er tilfredsstillende i første omgang, kan gulvet vaskes af med Trip Trap Trærens. Lav en lidt stærkere opløsning end normalt (1:4-5). Lad det evt. ligge 5-10 minutter, gnub med moppe eller klud, og vask det af med rent vand. Nu er det klar til en ny omgang pleje.
Det er en god ide først at vride kluden eller moppen op i koldt vand, så den ikke suger alt lakplejen op. Fordel plejen helt tyndt. Det skal ca. svare til, at man tørrer gulvet over med en opvredet klud.

 

Hvad er forskellen på Mesterolie, High solid Mesterolie og trægulvolie?
Først og fremmest er der forskel i tørstoffet. Det vil sige den mængde, der er tilbage, når alt opløsningsmiddel er fordampet. På Trip Trap Trægulvolie og Mesterolie er tørstof ca. 60%, mens det på High solid mesterolie er ca. 91%.
Mesterolie og High solid mesterolie er begge specielt udviklet til vores professionelle gulvbehandlere, men kan også sagtens bruges af private. Man skal bare være opmærksom på, at den tørrer hurtigere, så man skal være lidt hurtigere til at polere og tørre efter.
For alle 3 gælder det, at hvis det er over 15 m2, anbefaler vi at bruge maskine.

 

Jeg har ladet olien stå natten over. Nu er gulvet helt klistret, og jeg kan ikke tørre det overskydende af, hvad gør jeg?
Hvis det stadig klistrer, kan man opløse det med mineralsk terpentin og en grøn polerpad. En klud vædes med terpentin og trækkes hen over gulvet (Kun et lille areal ad gangen). Herefter poleres med grøn pad med maskinen, til den klæbrige olie er taget af.  
Hvis det er meget, eller hvis det er et mindre areal som f.eks. et bord, kan man evt. starte med at skrabe det værste af med en ziehklinge.
Alternativ kan man lade den tørre helt (Det tager mindst en uge) og derefter slibe det af (Her kan man også starte med en ziehklinge). Efterfølgende er man så nødt til at give Trip Trap plejeolie/Trip Trap Trægulvolie igen – Husk at tørre det overskydende af efter 15-20 minutter.

 

Til forsiden
Sitemap
Udskriv